Η 17Ν παίρνει ως παράδειγμα δυο ενέργειες ( η μια στην AEG, ενώ την άλλη δεν την κατονομάζει αλλά την οριοθετεί χρονικά στις αρχές του ΄76) και κατακρίνει τις οργανώσεις για την επιπολαιότητά τους, την κακή τους οργάνωση και την έλλειψη επιχειρησιακού πλάνου που στην ενέργεια της AEG είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο '' του συντρόφου Χρήστου Κασίμη'' και τους κατηγορεί για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό.
Δεν θα παραθέσω τα ''μαθήματα'' που παραδίδει η 17Ν για λόγους οικονομίας, αν και τα θεωρώ πολύ σημαντικά κι ενδεικτικά του τρόπου σκέψης και της πολιτικής και επιχειρησιακής αντίληψης της συγκεκριμένης οργάνωσης. Θα παραθέσω την τελευταία παράγραφο του κεφαλαίου.
Aλλά πριν απ΄αυτό, ας δούμε ποιές οι δυναμικές ενέργειες ολόκληρης της χρονιάς 1976, αφού μια απ΄αυτές τις ενέργειες αποτελεί αιτία κριτικής απ΄την 17Ν.
Θέλω να σημειώσω ότι η 17Ν κριτικάρει τον τρόπο που ενήργησε ο Ε.Λ.Α. σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος έδωσε απ΄τις προκηρύξεις του.
Σημείωση: To 1976 μόνο ο Ε.Λ.Α. είχε χτυπήσει. Η 17Ν χτύπησε στις 14/12/76. Ακόμα στον κατάλογο των δυναμικών ενεργειών για το έτος 1976 δεν περιλαμβάνονται λαϊκές κινητοποιήσεις και μαζικές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, ούτε κι ενέργειες αυτόνομων ομάδων, αλλά μόνο ενέργειες που θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο κριτικής απ΄ την 17Ν. Έτσι έχουμε:
29-1-76 Υλικές ζημιές σε κατάστημα έκθεση της βιομηχανίας Πίτσος στην Αθήνα (Ε.Λ.Α.)
27-2-76 Έκρηξη στις αμερικάνικες τράπεζες AMERICAN EXPRESS (οδός Ευριπίδου) και ΤΖΕΗΣ ΜΑΝΧΑΤΑΝ (οδός Κοραή) (Ε.Λ.Α.)
6-3-76 Ολική καταστροφή 6 αστικών λεωφορείων σε γκαράζ στο Μπραχάμι (Ε.Λ.Α.)
2-4-76 Έκρηξη βόμβας στα κεντρικά της AMERICAN EXPRESS στο Σύνταγμα (Ε.Λ.Α.)
21-4-76 Έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Αμερικανικής τράπεζας CITY BANK στην οδό
10-9-76 Απόπειρα εμπρησμού του ΣΕΒ απέτυχε λόγω βλάβης του μηχανισμού πυροδότησης (Ε.Λ.Α.)
11-9-76 Βόμβα στα γραφεία των επιχειρήσεων Σκαλιστήρη στην οδό Καλλιρόης (Ε.Λ.Α.)
14-10-76 Βόμβα σε κατάστημα της ΖΗΜΕΝΣ στην οδό Μιχαλακοπούλου στα Ιλίσια (Ε.Λ.Α.)
13-11-76 Απόπειρα εμπρησμού μηχανημάτων και φορτηγών της COCA COLA απέτυχε από βλάβη του πυροδοτικού μηχανισμού (Ε.Λ.Α)
13-11-76 Απόπειρα εμπρησμού στα Ρ-Χ της Βάσης του Ελληνικού απέτυχε από βλάβη του πυροδοτικού μηχανισμού (Ε.Λ.Α.)
13-11-76 Βόμβα σε χώρο που προοριζόταν για εκπαιδευτήριο των Μ.Α.Τ. (Ε.Λ.Α.)
Ας δούμε τώρα και την τελευταία παράγραφο του κεφαλαίου ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ της προκήρυξης της Ε.Ο 17Ν.
''...Ίσως μερικοί να πουν: Εμείς δεν μπορούμε ν΄ ασχοληθούμε με αυτό, [(Σ.Σ.) δηλαδή την ουσιαστική οργανωτική δουλειά] ν΄ αφιερώσουμε τόσο χρόνο και αυτό σημαίνει μιλιταρισμό. Πρώτο, αν σήμερα υπάρχει ένας μιλιταρισμός αυτός είναι, όπως είπαμε, η υποτίμηση των πολιτικών δυσκολιών μιας ενέργειας, η υπερτίμηση της σημασίας της βίας σαν τέτοιας, δηλαδή η αντίληψη που θεωρεί όλες τις ενέργειες αυτονόητα θετικές επειδή χρησιμοποιήθηκε βία. Αυτός ο μιλιταρισμός υπάρχει σήμερα και κυριαρχεί στις περισσότερες οργανώσεις λαϊκής βίας. Δεύτερο, αν εννοούν ότι με το ν΄ ασχοληθούνε σοβαρά, σημαίνει ότι κάνουμε μόνο αυτό και δεν μένει καιρός αυτό είναι πολύ φτηνή δικαιολογία, γιατί όπως ξέρουν όλοι οι ενέργειες είναι σχετικά λίγες κι όταν λέμε 2 βδομάδες προετοιμασία [(Σ.Σ.) Η Ε.Ο 17Ν σε άλλο σημείο της προκήρυξής της έγραψε ότι το μίνιμουμ για μια σχετικά σωστή προετοιμασία είναι 2 βδομάδες] αυτό σημαίνει κάθε άλλο παρά 24ωρη καθημερινή απασχόληση ακόμη και σ΄αυτές τις 2 βδομάδες. Και όλοι ξέρουν ότι σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, ότι δηλαδή υπάρχει πάρα πολύς χρόνος για όλες τις άλλες δραστηριότητες σε σχέση με την καθαρά επιχειρησιακή κι οργανωτική δραστηριότητα.Τρίτο, ή σήμερα πολιτικά είναι αναγκαία η λαϊκή βία για το λαϊκό κίνημα, οπότε και θα πρέπει ν΄αναλάβουμε σοβαρά να λύσουμε όλες τις δυσκολίες πολιτικο- ιδεολογικές, οργανωτικές, επιχειρησιακές, υλικές, κ.λ.π, που μπαίνουν, ή δεν είναι αναγκαία οπότε και θα πρέπει να την εγκαταλείψουμε το γρηγορότερο. Ενδιάμεσες καταστάσεις δεν υπάρχουν. Αν υπάρχει κάτι που δεν σηκώνει παιχνίδια και επιπολαιότητες αυτό είναι η λαϊκή βία. Γιατί αυτά τα παιχνίδια, όσο χαριτωμένα κι αν είναι για μερικούς, πληρώνονται πολύ ακριβά νέοι σύντροφοι που ναι άγνωστοι στους μπάτσους ''καίγονται'' πριν προφτάσουν να κάνουν οτιδήποτε, άλλοι συλλαμβάνονται και ξυλοφορτώνονται, άλλοι βασανίζονται, άλλοι καταδικάζονται σε πολύχρονες φυλακίσεις για το τίποτα κι άλλοι τέλος χάνουν τη ζωή τους''...
Το επόμενο κεφάλαιο της προκήρυξης με τον τίτλο ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ. ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟς ΑΥΘΟΜΡΗΤΙΣΜΟΣ, η 17Ν ουσιαστικά κάνει μια ανασκόπηση στα όσα μέχρι τώρα έχει γράψει, πριν περάσει στο επόμενο κεφάλαιο με τίτλο ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΙΑΣ με το οποίο καθορίζει ποιές ενέργειες είναι πολιτικά σωστές, και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος και την αντιμετώπιση της καθεστωτικής βίας και την επαναστατική ανατροπή του καθεστώτος στο μέλλον και ποιές προβοκάρουν συνειδητά ή όχι το λαϊκό κίνημα.
Ρίχνει ακόμα βάρη στις νόμιμες αριστερίστικες οργανώσεις επειδή δεν έχουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης των δυνάμεων κρατικής καταστολής και δεν προστατεύουν τους συμμετέχοντες στις διάφορες κινητοποιήσεις απ΄ την μανία των Μ.Α.Τ.
Η 17Ν χωρίζει τη λαϊκή βία σε δύο επίπεδα. Την αυθόρμητη λαϊκή βία και την οργανωμένη βία που εκφράζεται απ΄ την ένοπλη προπαγάνδα των οργανώσεων λαϊκής βίας.
Γράφει χαρακτηριστικά: ''H εξάσκηση των μορφών βίας από το άμεσο μαζικό κίνημα στις διάφορες κινητοποιήσεις δεν πρέπει να συγχέεται με τις ενέργειες λαϊκής βίας που γίνονται απ΄ τις οργανώσεις. Γιατί οι πρώτες μπορεί να καταστούν αναγκαίες- ακόμη κι αν δεν κατορθώσουν να χουν άμεσα υλικά αποτελέσματα- από την διαλεκτική ανάπτυξη ενός μαζικού αγώνα με σκοπό την υποστήριξη ενός αιτήματος απέναντι σε μια μαζική επίθεση του καθεστώτος, π.χ. να μην γίνει χαβούζα ή το πετrοχημικό, τα Μ.Α.Τ. επεμβαίνουν, ο λαός συγκρούεται με τα Μ.Α.Τ. Έχουν λοιπόν αμυντικό χαρακτήρα. Ενώ οι άλλες γίνονται σαν επιλογές για να προπαγανδίσουν τη λαϊκή βία. Και για να επιτευχθεί αυτή η προπαγάνδιση πρέπει να χουν ξεπεραστεί ορισμένες πολιτικές δυσκολίες. Αλλιώς πρέπει να γίνεται άλλη επιλογή αφού αυτές οι ενέργειες διαλέγονται από τις οργανώσεις, ανάμεσα σε μαι σειρά δυνατές ενέργειες.
Οι ενέργειες λοιπόν λαϊκής βίας που γίνονται από τις οργανώσεις δεν είναι όλες σωστές πολιτικά. Η υλική επιτυχία μιας ενέργειας παρότι είναι απαραίτητη, δεν συνεπάγεται αυτόματα και την πολιτική επιτυχία. Η χρήση βίας ενάντια σ΄ένα καπιταλιστικό στόχο δεν σημαίνει αυτόματα και πολιτικά αντικαπιταλιστική κι άρα επαναστατική ενέργεια για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν βρισκόμαστε σε μια φάση γενικευμένης χρήσης της λαϊκής βίας και γενικής επίθεσης απ΄ την εργατική τάξη και τους συμμάχους της ενάντια στο καθεστώς κι όπου ενδεχόμενα το οποιοδήποτε υλικό χτύπημα του ταξικού εχθρού τον αποδυναμώνει κι άρα βοηθάει τον αγώνα, την επανάσταση.
Αντίθετα στη σημερινή φάση παρότι έχουμε αύξηση των ενεργειών λαϊκής βίας, παρότι αυτές επιβάλλονται από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, αυτές έχουν προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Κι αυτό σημαίνει ότι μια ενέργεια είναι πολιτικά σωστή, όταν πετυχαίνει αυτό το σκοπό της, δηλαδή την προπαγάνδιση της αναγκαιότητας της λαϊκής βίας...''
Σύμφωνα με την Ε.Ο 17Ν η προπαγάνδα δεν πετυχαίνεται μόνο μέσω προκηρύξεων που απλώς εξηγούν τον λόγο της ενέργειας αλλά και απ΄ το αν η ενέργεια έχει απήχηση στα λαϊκά στρώματα. Θεωρεί ότι ο στόχος πρέπει να είναι τέτοιος που ο λαός και χωρίς δημοσίευση προκήρυξης να καταλαβαίνει γιατί έγινε η ενέργεια. Πιστεύει ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η πολιτική συγκυρία στην επιλογή του στόχου. Η 17Ν, αναφέρει ενδεικτικά μερικούς απ΄ τους στόχους που θα ικανοποιούσαν τον λαό και θα ήταν άμεσα κατανοητοί οι λόγοι της επιλογής:
Bασανιστές της χούντας, πράκτορες της CIA, ΣΕΒ, εφορίες, Αμερικάνικοι στόχοι (τράπεζες, αυτοκίνητα της βάσης ή της πρεσβείας) κ.τ.λ.
Αν, τώρα, ο στόχος που έχει επιλεχθεί δεν είναι άμεσα κατανοητός απ΄ τον λαό, θα πρέπει να είναι τέτοιος, σύμφωνα με την 17Ν, που να μην δημιουργεί το οποιοδήποτε πρόβλημα η ενέργεια αυτή της οργάνωσης, σε τρίτους και να μην δημιουργεί λαϊκή δυσφορία.
Ακόμα, η 17Ν, λέει ότι τα Μ.Α.Τ, όπως συνήθως συμβαίνει, οι οργανώσεις πρέπει να απαντήσουν στ΄ όνομα των διαδηλωτών.
Στη συνέχεια του κεφαλαίου επαναλαμβάνει τις επικρίσεις της στον Ε.Λ.Α. και τελειώνει αυτό το κεφάλαιο λέγοντας ότι:
''... με τέτοιες σωστές πολιτικά ενέργειες μπορούμε να ελπίζουμε ότι θ΄ αποσπάσουμε προοδευτικά- παρότι αυτά είναι μακροχρόνιο ζήτημα και χρειάζονται και άλλου τύπου πολιτικές πρωτοβουλίες- τους πιο συνειδητοποιημένους, πιο προχωρημένους κι αποφασισμένους αγωνιστές της εργατικής τάξης που σήμερα μπορεί ν΄ ακολουθούν είτε τα κόμματα είτε τους αριστεριστές. είτε είναι ανένταχτοι είτε βγαίνουν από καινούργιους πραγματικά αυτόνομους, κοινωνικούς αγώνες''.
Πριν κλείσω το ''κεφάλαιο Ε.Ο 17Ν'', γι΄ αυτήν την φάση της εργασίας, και πριν περάσω στο ''κεφάλαιο Ε.Λ.Α.'', παραθέτω και το τελευταίο κεφάλαιο της προκήρυξης του καλοκαιριού του ΄81 που μαζί με την άλλη, του Απρίλη του ΄77, αποτελούν το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ της οργάνωσης, σύμφωνα με ΚΥΠατζήδες, δημοσιογράφους, πολιτικούς αλλά και...σοβαρούς αναλυτές....
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΕΡΟΣ Α : ΕΔΩ
ΜΕΡΟΣ Β : ΕΔΩ
ΜΕΡΟΣ Γ : ΕΔΩ
ΜΕΡΟΣ Δ : ΕΔΩ
ΜΕΡΟΣ Ε : ΕΔΩ
ΜΕΡΟΣ ΣΤ : ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου