-αν- Αρχική Σελίδα

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Νίκος Τεμπονέρας...22 χρόνια απ΄την δολοφονία του Αγωνιστή Καθηγητή

Το 1991 φέρνει ο τότε υπουργός παιδείας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει...μείωση αργιών, κατάργηση αδικαιολογήτων απουσιών, κατάργηση 15μελών, point system για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών, επιβολή ομοιόμορφης εμφάνισης, υποχρεωτικό εκκλησιασμό για τα σχολειά, κατάργηση δωρεάν συγγραμάτων, κατάργηση ασύλου και περικοπή φοιτητικής συμμετοχής στην διοίκηση των ΑΕΙ. Ξεσπούν καταλήψεις και κινητοποιήσεις σε σχολειά και πανεπιστήμια. Πάνω απ΄το 65% των σχολείων της Ελλάδας, βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ σε όλες τις πόλεις της χώρας οι διαδηλώσεις είναι στην "ημερησία διάταξη" . Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν την άποψη ότι οι "καταλήψεις πρέπει να σταματήσουν έστω και με την χρήση βίας" . 
Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μέλη της ΟΝΝΕΔ και κυρίως οι ομάδες κρούσεις που είχε δημιουργήσει, τους "Ρέηντζερς" και τους "Κένταυρους"  βαφτίστηκαν αγανακτισμένοι πολίτες και έκαναν "καταδρομικές", τραμπούκικες επιθέσεις σε υπό κατάληψη σχολεία, με ρόπαλα, σιδερολοστούς, μαχαίρια, σιδερογροθιές και άλλα ευγενικά tools.
Στις 8 Γενάρη του 91 και ώρα 22:30 ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαίας και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, Γιάννης Καλαμπόκας, μαζί τους Μυλωνά, Σπίνο, Γραμματικόπουλο κι άλλα φασιστοείδή της ΟΝΝΕΔ, κάνουν ντου στο σχολικό συγκρότημα του 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην Πλατεία Βουδ  για να "ανακαταλάβουν" το σχολείο και να σπάσουν την κατάληψη, την οποία στήριζαν γονείς και καθηγητές μεταξύ των οποίων και Τεμπονέρας, Στις συμπλοκές ο Καλαμπόκας δολοφονεί τον Αείμνηστο, καθηγητή μαθηματικών, Τεμπονέρα διαλύοντας του το κρανίο με σιδερολοστό.
Ο Κοντογιαννόπουλος (που μερικά χρόνια αργότερα έγινε βουλευτής με το ΠαΣοΚ), την επόμενη μέρα παραιτήθηκε, αναλαμβάνει ο Σουφλιάς η πρόταση νόμου αποσύρθηκε, το σχολείο πήρε το όνομα του νεκρού, αγωνιστή καθηγητή και ο Καλαμπόκας (που ο πρόεδρος του Σωματείου Κατωτέρων αστυνομικών Αχαίας είχε δηλώσει ότι είναι έμμισθος υπάλληλος της Ασφάλειας) ενώ αρχικά καταδικάστηκε σε ισόβια, αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες, τελικά βγήκε στα 7 χρόνια.
Στην κηδεία του καθηγητή Τεμπονέρα συμμετείχαν πάνω από 50.000 λαού οι οποίοι κάλυπταν μια απόσταση περίπου 6 χλμ.
Την επόμενη της δολοφονίας, διαδήλωση σχεδόν 20,000 Αχαιών πραγματοποιούν πορεία προς τη Νομαρχία Πατρών. Η προκλητική στάση των πάνοπλων μπάτσων τους οδηγεί να επιτεθούν με ξύλα, πέτρες και μολότωφ στους πραιτωριανούς και σε τράπεζες. Οι οδομαχίες κρατούν σχεδόν 7 ώρες με πολλούς τραυματίες κι απ΄τις δυο πλευρές ενώ γίνονται και επτά συλλήψεις.
Την Πέμπτη 10 Γενάρη 91 πραγματοποιείται στην Αθήνα μαζική συγκέντρωση και πορεία προς το
κ-υ-νοβούλιο. Οι μπάτσοι επεμβαίνουν για να σταματήσουν την πορεία κι ακολουθεί "πόλεμος" μεταξύ διαδηλωτών και πραιτώρων. Χρήση χημικών, φωτιές, μολότωφ, οδοφράγματα είναι το σκηνικό στο κέντρο της πρωτεύουσας. Καπνογόνο των μπάτσων πέφτει μέσα στο κατάστημα
"Κ. ΜΑΡΟΥΣΗΣ" , ξεκινά πυρκαγιά και σκοτώνονται 4 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο κατάστημα.
Οι συγκρούσεις γίνονται εντονότερες και πυρπολούνται κλούβες των ΜΑΤ, γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπουργεία, δημόσια κτήρια, καταστρέφονται τράπεζες. Οι μάχες με το αστικό καθεστώς κρατά μέχρι τα ξημερώματα της 12ης Ιανουαρίου.
Με τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Τεμπονέρα σήμερα 22 χρόνια μετά, ένα κόμμα της Αριστεράς συγκυβερνά.
Video με τα γεγονότα που επακολούθησαν την δολοφονία Τεμπονέρα,.Μαρτυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου