-αν- Αρχική Σελίδα

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΥΜΗΣ 16/11/1980 Δολοφονημένοι απ΄το Καραμανλικό Κράτος της Κυβέρνησης Ράλλη

Η κυβέρνηση Ράλλη, το 1980,  είχε απαγορέψει  στην πορεία της 16ης Νοέμβρη, που θα ακολουθούσε τις τιμητικές εκδηλώσεις της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, να κατευθυνθεί προς την Αμερικάνικη πρεσβεία  και σύμφωνα με την απαγόρευση οι διαδηλωτές επιτρέπονταν να φτάσουν μόνο ως το Σύνταγμα και εκεί να διαλυθούν.

Η ΕΦΕΕ πειθάρχησε, όμως η αριστερή μειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος-Β' Πανελλαδική κ.α.) συνεπικουρούμενη από χιλιάδες λαού, επιχείρησαν να συνεχίσουν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στην διαδρομή της πορείας, "πειθαρχημένοι" πολίτες έβριζαν τους διαδηλωτές ενώ στο ύψος της Βουλής είχαν παραταχθεί οι "Δυνάμεις Αποκατάστασης της Τάξης". Μέσα σε λίγα λεπτά τα αίματα άναψαν και τα ΜΑΤ στην συνέχεια, μετέτρεψαν την περιοχή σε σφαγείο. 
Τουλάχιστον δυο τραυματίες από αστυνομικά περίστροφα, μερικές εκατοντάδες σπασμένα κεφάλια διαδηλωτών, πολλές συλλήψεις και δυο νεκροί. 

Η 20χρονη εργάτρια ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, βρέθηκε πεσμένη σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου χτυπημένη άσχημα από αστυνομικά γκλομπ. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο» όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. 
Ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΥΜΗΣ  βρέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλομπ (από σφαίρα αστυνομικού περιστρόφου υποστηρίζουν άλλοι), διακομίστηκε στο «Λαϊκό» και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα.

Φυσικά το αστικό καθεστώς και η μεγάλη, ανερχόμενη τότε, δύναμη του ΠαΣοΚ, δια στόματος Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και το μονίμως αντιδραστικό ΚΚΕ, την ευθύνη των επεισοδίων και των θανάτων το έριξαν στους διαδηλωτές και όχι στην αλητεία των πραιτωριανών.


Μόνο ο  Γιάννης Ζίγδης, πρόεδρος της ΕΔηΚ σε κοινοβουλυτική συζήτηση που έγινε μια εβδομάδα μετά είπε : "Η βασική αιτία του κακού είναι ότι η κυβέρνηση διατηρεί ένα Σώμα που αποτελεί ντροπή, τα ΜΑΤ. Δεν είναι αστυνομία αυτό, αυτό είναι Σώμα ΕΣ-ΕΣ, είναι χειρότερο από την ΕΣΑ, τα μέλη του είναι κακούργοι, όχι ότι οι άνθρωποι γεννήθηκαν κακούργοι, αλλά εκπαιδεύονται για να γίνουν κακούργοι. Τους είδα στη Ρόδο, όπου επετέθηκαν εναντίον ενός λαού που έκανε μια ειρηνική παρέλαση. Επετέθηκαν με τέτοια λύσσα, που δεν έχω δεί ούτε στους Ιταλούς φασίστες, όταν ήμουν παιδί στη Ρόδο (...) Ας έχουμε μια ειδική συνεδρίαση για το αν μπορεί μια Δημοκρατία να διατηρεί κρατικά όργανα , τύπου ΜΑΤ. Αυτά είναι μόνο για τους 'Χίτλερ', μόνο για τους 'Μουσολίνι'. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν σε μια δημοκρατική Πολιτεία".


Για τους θανάτους διατάχτηκε ΕΔΕ, η οποία φυσικά δεν κατέληξε πουθενά, ως είθισται Οι δράστες των δύο θανάτων έμειναν ατιμώρητοι καθώς όσοι από τους αστυνομικούς κατηγορήθηκαν για τα επεισόδια της 16ης Νοέμβρη του 1980, αθωώθηκαν 7 χρόνια αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου