-αν- Αρχική Σελίδα

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

(ΜΕΡΟΣ Ι) Το αντάρτικο Πόλης ως Αντιπολιτευτικός Λόγος


 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (Ε.Λ.Α.)

Ο Ε.Λ.Α. είναι αρκετά συγκροτημένη οργάνωση με συνεχή δράση απ΄ την άνοιξη του ΄75 μέχρι και σήμερα (σ.σ το 1992 που γράφτηκε η εργασία). Έχει αναλάβει την ευθύνη για, περίπου, 450 βομβιστικές ενέργειες, κύρια στο Λεκανοπέδιο, κι έχει εκδώσει διάφορα έντυπα σε 20.000 περίπου αντίτυπα.
Κύριοι στόχοι του είναι οι Αμερικάνοι, Γερμανοί, περιουσίες καπιταλιστών, επιχειρήσεις, κτίρια κρατικών υπηρεσιών και αστυνομικά τμήματα. Η πλούσια δραστηριότητά του, πρωτοφανής για τα Ελληνικά δεδομένα, έχει προβληματίσει τις διωκτικές αρχές που παρά τις κινητοποιήσεις τους το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να έχουν στα χέρια τους τρεις νεκρούς (τον Χρήστο Κασσίμη, κομάντο του Ε.Λ.Α. που δολοφονήθηκε στην ενέργεια του Ε.Λ.Α. στην AEG το 1977, τον Χρήστο Τσουτσουβή, κομάντο που άνηκε σε διασπασμένη απ΄ τον Ε.Λ.Α. οργάνωση και δολοφονήθηκε στην συμπλοκή στου Γκύζη και τον για πολιτικές σκοπιμότητες, εν ψυχρώ δολοφονημένο, Μιχάλη Πρέκα στην Ειρήνη, που καμμιά σχέση δεν είχε με το Αντάρτικο Πόλης. Το παλικάρι ήταν μικροπαραβατικός και σεσημασμένος. Οι συνεχείς συλλήψεις του για μικροκλοπές και η "καλοπέραση" στα χέρια των "αρχών" τον έφερε σε επαφή με τον αντιεξουσιστικό χώρο). (σ.σ το 2004 ξεκίνησε η δίκη αγωνιστών του Ε.Λ.Α ή  κοινωνικώναγωνιστών που οι διωκτικές αρχές τους ενέπλεξαν με τον Ε.Λ.Α) 
ο νεκρός αγωνιστής Χρήστος Τσουτσουβής, πρώην  μέλος
του ΕΛΑ και στέλεχος της Αντικρατικής Πάλης όταν δολοφονήθηκε
     Πολλά απ΄ τα μέλη του Ε.Λ.Α. είχαν ενεργό δράση στην περίοδο της δικτατορίας. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει ότι ο Χρήστος Κασσίμης ήταν μέλος της δραστήριας αντιδικτατορικής οργάνωσης ''Κίνημα 20 Οκτώβρη''. Δεν σημαίνει βέβαια ότι τα μέλη του ''κινήματος'' προσχώρησαν στον Ε.Λ.Α.
     Σύμφωνα με τα στοιχεία, που διαφαίνονται απ΄ την πολιτική πρακτική του Ε.Λ.Α., και σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι ''εγκέφαλοι'' της ΚΥΠ, η οργάνωση πρέπει ν΄ αποτελείται από αυτόνομες ομάδες με αυτόνομη δράση. Η κάθε ομάδα, προφανώς, γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για τις άλλες ομάδες έτσι ώστε αν κάποιος συλληφθεί το πολύ πολύ να σπάσει μια ομάδα.
     Οι πολλές ενέργειες του Ε.Λ.Α. σε συνδυασμό με τον όγκο της εκδοτικής δουλειάς που έχει κάνει, αποδεικνύει ότι πρόκειται για οργάνωση με τουλάχιστον δεκάδες μέλη, χωρισμένα σε πολλές αυτόνομες ομάδες. Ο Ε.Λ.Α., σύμφωνα με πληροφορίες παράνομων εντύπων, είναι η μοναδική οργάνωση, που κατάφερε να διοργανώσει διάφορα ''μίνι'' συνέδρια παρά το καθεστώς παρανομίας.
    Όπως φάνηκε, από τ΄ αποσπάσματα εγγράφων της ΚΥΠ που, σε προηγούμενο κεφάλαιο, παρέθεσα, οι διωκτικές αρχές θεωρούν την ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ως δημοσιογραφικό όργανο του Ε.Λ.Α. Αυτό όμως δεν συμβαίνει αφού ο Ε.Λ.Α. έχει δική του εκδοτική δραστηριότητα και απλώς διατηρεί σχέσεις με την ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ όπως και σχεδόν όλες οι δυνάμεις ένοπλης λαϊκής βίας.
    Αλλά πριν μιλήσουμε για τα παράνομα έντυπα, αυτό θα γίνει σ΄ επόμενο κεφάλαιο, ας δούμε πως θα επέλθει, σύμφωνα με τον Ε.Λ.Α., η πολιτική ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ, όπως ''βγαίνει'' από μια πολυσέλιδη έκδοση του Ε.Λ.Α. στις 31 Γενάρη1984 όπου ασκείται έντονη κριτική τόσο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ για την εξαπάτηση του λαού και ισοπέδωση του λαϊκού κινήματος όσο και στην 17 ΝΟΕΜΒΡΗ για την ''περίοδο χάριτος'' που έδωσε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

''...Η πολιτική ήττα του καθεστώτος θα έρθει σαν το αποτέλεσμα μιας δυναμικής εξέλιξης της συνειδητοποίησης, απ΄ τους προλετάριους και της οργανωμένες δυνάμεις του επαναστατικού λαϊκού κινήματος, για την αναγκαιότητα ν΄ ανατραπεί το καπιταλιστικό εκμεταλευτικό καθεστώς και, σαν το συνεχόμενο και έμπραχτο φανέρωμα της δυναμικότητας, που υπάρχει, για να πετύχει η ανατροπή του. Άρα, η πολιτική ήττα του καθεστώτος θα προχωράει όσο θα εξελίσσεται η γενική διάθεση, σε συγκεκριμένη θέληση και οργανωμένη πραχτική ενάντιά του, για την ανατροπή του και για την δημιουργία επαναστατικής αλλαγής. Δηλαδή, με άλλα λόγια, κάθε βήμα ανάπτυξης της επαναστατικής ταξικής συνείδησης σημαίνει παράλληλα κι ένα βήμα για την πολιτική ήττα του καθεστώτος...
...Η συνειδητοποίηση όμως της αναγκαιότητας και της δυνατότητας για επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, δεν μπορεί να δημιουργηθεί, στις σημερινές ιστορικές συνθήκες, χωρίς την χρησιμοποιήση της επαναστατικής και λαϊκής βίας ενάντια στην καθημερινή κι ολόπλευρη καθεστωτική βία και τρομοκρατία που ασκεί ο καπιταλισμός- ιμπεριαλισμός. 
Καθεστωτική βία και τρομοκρατία που ασκεί πια σ΄ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και της καθημερινότητας και που αποσκοπεί να μονιμοποιήσει την εκμετάλλευση, να επεκτείνει την εξουσία της κυρίαρχης τάξης και να τελειοποιεί τις μεθόδους κοινωνικού καταναγκασμού και πολιτικού ελέγχου πάνω σ΄ όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στους προλετάριους...
...Η επαναστατική και λαϊκή βία σαν συγκεκριμένη πρακτική και σαν ιδεολογική- πολιτική αντίληψη, δεν είναι μια απλή τακτική, για να χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιόδους, απ΄ τις δυνάμεις του επαναστατικού και λαϊκού κινήματος, κάποιες βίαιες- δυναμικές ενέργειες.
δολοφονημένος απ΄τις αρχές ασφαλείας, αγωνιστής
Χρήστος Κασίμης κατά την συμπλοκή των
ανταρτ'ων του Ε.Λ.Α με αστυνομικούς, στην AEG
Είναι ουσιαστικό και μόνιμο συστατικό του επαναστατικού λαϊκού αγώνα και του σκοπού του και άρα αποτελεί μια στρατηγική ανάγκη και εκλογή για τις οργανωμένες δυνάμεις του επαναστατικού και λαϊκού κινήματος, όπου οι βίαιες- δυναμικές ενέργειες είναι μόνιμη και βασική μορφή πάλης χωρίς βέβαια να είναι η μοναδική''. 
     Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι πολλές ενέργειες του Ε.Λ.Α. η μεγάλη ποσοτικά, εκδοτική του δουλειά, οι αρκετές ''ομάδες'' του και οι ιδεολογικές τους διαφοροποιήσεις, κάποιες φορές, μου καθιστούν απαγορευτική τόσο την συγγραφή ενός χρονικού  χτυπημάτων, όπως έκανα με την Ε.Ο 17Ν, όσο και την παραπέρα ενασχόλησή μου με την οργάνωση. Κι αυτό για λόγους οικονομίας χώρου και δυσκολίας ανεύρεσης χρόνου για πιο ουσιαστική δουλειά.
    Είναι φανερό ότι η Ε.Ο 17Ν υπερτερεί έναντι όλων των άλλων οργανώσεων, και του Ε.Λ.Α. Και υπερτερεί γιατί οι στόχοι της είναι πιο ''δύσκολοι'' και εντυπωσιακοί. Αυτό σημαίνει άψογη οργανωτική δουλειά, άρτια εκπαίδευση, εξοπλισμό και τουλάχιστον καλό, δίκτυο πληροφοριών. Ο Ε.Λ.Α. προβληματίζει τις αρχές λόγω ''ποσότητας'' ενώ η 17Ν λόγω ''ποιότητας''. Ακόμα το ότι εδώ και 17 χρόνια η Οργάνωση δεν έχει κανένα λάθος που να οφείλεται σε κακή οργάνωση της επιχείρησης, σε αντίθεση με τον Ε.Λ.Α. (θυμίσου AEG) φανερώνει την υπεροχή της. (σ.σ βέβαια η Ε.Ο 17Ν έκανε αργότερα 2 σημαντικά λάθη. Το ένα στο χτύπημα κατά του Παλιοκρασά στις 14 Ιουλίου 1992 που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός περαστικού νεαρού εργαζόμενου παιδιού, του του Θάνου Αξλαριάν και φυσικά το λάθος της 29ης Ιούνη του 2002 όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού και οδήγησε στην σύλληωη των μελών της Οργάνωσης)
Μπάτσοι μεταφέρουν τη σορό του δολοφονημένου Μιχάλη Πρέκα 
     Είναι λογικό λοιπόν την μερίδα του λέοντος στην εργασία μου να την κατέχει η 17Ν. Όχι από διάθεση ''ελιτισμού'' αλλά ευκολίας. Βέβαια δημιουργείται ένα πρόβλημα. Η Ε.Ο 17Ν δεν είναι ''αντιπροσωπευτική'' οργάνωση σε αντίθεση με τον Ε.Λ.Α. που βρίσκεται πιο ''κοντά'' έτσι όπως δρα κι επιλέγει στόχους, με τις ''μικρές'' οργανώσεις λαϊκής βίας αλλά και αυτόνομους πυρήνες του μαζικού λαϊκού κινήματος.
     Πριν περάσω στο επόμενο κεφάλαιο θέλω να σημειώσω ένα επιχειρησιακό παράδοξο της
Ε.Ο 17 ΝΟΕΜΒΡΗ.
Ενώ όλες ανά τον κόσμο Οργανώσεις Αντάρτικου Πόλης ξεκινάν την δράση τους με τον εύκολο τρόπο, δηλαδή τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών ή εμπρηστικών μηχανισμών και στην συνέχεια μπορεί να περάσουν στην εκτέλεση προσώπων, η 17Ν ακολούθησε τελείως διαφορετικό δρόμο. Ξεκίνησε με δύσκολες για πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση επιχειρήσεις, παίρνοντας μάλιστα και πολλά ρίσκα, χτυπώντας στόχους από απόσταση αναπνοής. Στην συνέχεια και μετά από αρκετά χρόνια δράσης, πέρασαν και στις βομβιστικές ενέργειες για να περάσουν μετά, σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα στο χτύπημα επιλεγμένων στόχων τους με ρουκέτες. ( Ακόμα και οι Αντάρτες Πόλεων πρέπει να εκσυγχρονίζονται).
     Στην εργασία, ούτε ασχολήθηκα ούτε θ΄ ασχοληθώ στην συνέχεια με την πιθανολογούμενη διάσπαση, της Οργάνωσης, που έγινε αν έγινε, σύμφωνα με κάποια ''περίεργη'' προκήρυξη, με την εκτέλεση του Μπακογιάννη. Θα ήταν, ίσως, ενδιαφέρον αλλά είναι τεράστιο θέμα που ''σηκώνει'' πολλές ερμηνείες.

Πιο αναλυτική αναφορά στην Δράση του Ε.Λ.Α μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΜΕΡΟΣ Α   : ΕΔΩ

ΜΕΡΟΣ Β   : ΕΔΩ

ΜΕΡΟΣ Γ   : ΕΔΩ

ΜΕΡΟΣ Δ   : ΕΔΩ

ΜΕΡΟΣ Ε   : ΕΔΩ

ΜΕΡΟΣ ΣΤ : ΕΔΩ

ΜΕΡΟΣ Ζ   : ΕΔΩ

ΜΕΡΟΣ Η   : ΕΔΩ

ΜΕΡΟΣ Θ   : ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου